Mity na temat kawy

Mity na temat kawy

Jeszcze do niedawna kawa była uważana ogólnie za niezdrową, jednakże ostatnie badania zmieniły w znaczny sposób podejście do tego napoju oraz jego miejsce w piramidzie żywieniowej.

Kawa oprócz kofeiny zawiera wiele innych substancji aktywnych oraz mikroelementów o korzystnym dla organizmu działaniu. Sama kofeina substancją od dawna stosowaną w farmakologii (leki przeciwmigrenowe, przeciwastmatyczne, przeciwbólowe, pobudzające). Ma ona działanie pobudzające układ nerwowy, nakręcający metabolizm, oraz wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację. Dawka lecznicza kofeiny (200 mg) stanowi równowartość 4 filiżanek espresso.

Kawa w znaczący sposób zmniejsza ryzyko oraz opóźnia rozwój chorób degeneracyjnych układu nerwowego, takich jak choroba Parkinsona i czy Alzheimera. / Mity na temat kawy

Napój ten ma korzystny wpływ na rozwój chorób nowotworowych. Zawarte w kawce przeciwutleniacze i flawonoidy eliminują szkodliwe wolne rodniki i inne toksyny wywierając ochronny wpływ na nasze DNA, którego zmiany stanowią najczęstszą przyczynę rozwoju procesu nowotworowego.

Kawa zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, przyspiesza spalanie tłuszczów oraz obniża stężenie histaminy łagodząc objawy astmy oraz innych chorób zależnych od tego mediatora.

Mitem jest również teza, że wypłukuje magnez, bowiem ilość tego mikroelementu w naparze jest większa niż ilość magnezu wydalonego wskutek działania moczopędnego.

Ogólnie rzecz biorąc dobra kawa nie szkodzi a wręcz ma korzystne działanie pod warunkiem, że nie przekraczamy dobowej dawki kofeiny, która dla zdrowego człowieka wynosi ok. 600 mg na dobę.​ / Mity na temat kawy

Przeczytaj także inny wpis > https://paweliberszer.pl/obrzezanie-lublin-stapler/
Zapraszam na stronę www Onko-Centrum > https://onkocentrum.pl/