Nawyki żywieniowe
Oto kilka faktów dotyczących zwiększania lub zmniejszania ryzyka wystąpienia nowotworów:
- dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce, cholesterol oraz czerwone mięso zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego;
- konserwowane solami (azotynami i azotanami), czyli inaczej przetworzone mięso (wszelkie wędliny konserwowane) zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego;
- żywność skażona aflatoksyną produkowaną przez pleśnie z grupy Aspergillus rozwijające się na pokarmie jest silną toksyną mogącą wywołać raka wątroby;
- produkty zbożowe pełnoziarniste, nabiał oraz pokarmy zawierające błonnik zmniejszają ryzyka raka jelita grubego;
- spożywanie alkoholu, szczególnie w nadmiarze, oraz alkoholu o wysokim stężeniu procentowym zwiększa ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, krtani, przełyku, żołądka, jelita grubego, nerek oraz, co zaskakujące, raka piersi; / Nawyki żywieniowe
- spożywanie dużej ilości warzyw i owoców zmniejsza ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego, prostaty;
- spożywanie herbaty zmniejsza ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego;
- spożywanie warzyw nieskrobiowych zmniejsza ryzyko raka piersi, jamy ustnej;
- nadmiar cukrów w diecie może promować rozwój raka endometrium;
- kawa pomaga w prewencji raka wątroby, jamy ustnej.
Podsumowując urozmaicona, zbilansowana i zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i utrzymywanie prawidłowej wagi ciała mogą znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Nie żadnych dowodów naukowych na istnienie jednego superpokarmu, który miałby zdecydowany wpływ na ich rozwój. / Nawyki żywieniowe
Przeczytaj także inny wpis > https://paweliberszer.pl/obrzezanie-lublin-stapler/
Zapraszam na stronę www Onko-Centrum > https://onkocentrum.pl/